Folk och kultur


Tol - barnets första födelsedag


Ett-årsdagen är speciell i Korea eftersom man inte firar födelsedagar varje år så som vi i väst gör (fast det har man visserligen börjat göra numera). Sedan firar man inte stort nästa gång förrän man fyller 60 år -hwangap - då har man genomlevt zodiakens hela tidsrymd och det är dags att dra sig tillbaka och ta det lugnt. Förr var det ju heller inte så vanligt att människor blev så gamla som 60 år och därför var det kanske värt att fira extra. Nu är medellivslängden mycket högre men traditionerna lever kvar.

Tol * betyder två på koreanska. Trots att tol firas när barnet enligt västerländska mått mätt fyller ett år tänker man sig i Korea att barnet går in på sitt andra år. Det första året har det ju (i princip) tillbringat i moderlivet. Därav ordet.

Förr var barnadödligheten i Korea extremt hög och många barn överlevde inte sitt första år. Gjorde barnet det, såg prognosen mycket bättre ut och därför var ettårsdagen en milstolpe för föräldrarna. Man har också ansett att barnets 21-dagarsdag (saeirye) och 100- dagarsdag (paegil) är viktig. Det är därför en tradition att även fira dessa dagar. Paegil firas med en mindre fest inom familjen medan tol även är för vänner och grannar.

Pasted Graphic
På födelsedagen kläds barnet i hanbok, i detta sammanhang tolbok - traditionell färgglad ettårsdräkt och vänner och grannar bjuds in för att fira med föräldrarna och barnet. Man tänder ljus på en födelsedagstårta, skålar, äter och ser på när barnet spår sin framtid genom att välja ut olika föremål på toljabee-bordet (se nedan). Man hyr ofta lokal för festligheterna på exempelvis ett hotell. Fotografering har på senare tid blivit en viktig del av firandet och det är inte ovanligt att pojkar fotograferas nakna medan flickor är fullt påklädda.

Föräldrarna förbereder ett speciellt bord för att fira födelsedagen. Riskakor (ddeok) och frukt utgör huvudingredienserna till festmaten. Över tolv olika riskakor tillagas, bland annat

paeksolgi (vita ångade riskakor) - symboliserar en ren ande och ett långt liv.

susu-kyongdan (riskakor täckta med grovt pulver av röda bönor) - används till att skrämma i väg onda anar så att barnet kan växa upp utan sjukdomar. I Korea sägs onda andar ogilla röd färg.

songpyeon (fyllda halvmåneformade riskakor) - man gör två olika sorters kakor. Den ena sorten lämnas ofyllda och symboliserar att barnet ska växa upp med ett stort hjärta. Den andra sorten fylls och symboliserar att växa upp och bli vis.

chapsal-ddeok (regnbågsfärgade ångade riskakor)

Det serveras också jujubefrukter för att barnets ska få många ättlingar, nudlar som representerar ett långt liv, ris och många andra olika sorters maträtter.

Till toljabee dukas olika föremål upp på ett bord och meningen är att barnet ska plocka åt sig det som är intressant och att barnets framtid förutsägs genom vad han/hon väljer. Det första och andra föremålet är de viktigaste. Vanligtvis placerar koreanska föräldrar de saker som de önskar att barnet ska välja närmast kanten på bordet! Det här symboliserar tingen:

båge och pil: krigare
sedlar/mynt: rikedom
nål och tråd: långt liv
jujubefrukter: många ättlingar
bok: hög utbildning
penna: skribent
pensel: konstnär
ris eller riskakor: rikedom (vissa säger att om barnet väljer en riskaka är det inte smart...)
linjal, nål eller sax: talang att arbeta med händerna
kniv: kock

Efter toljabee är det dags för gäster och grannar att äta tillsammans med föräldrarna. Det är då sed att gästerna uttalar snälla, goda ord och önskningar om barnets långa liv och lycka när de tar emot maten. De ger också presenter som en guldring, kläder eller leksaker. Pengar för att köpa guldringen har ofta samlats in av vänner och den är egentligen inte till barnet utan till föräldrarna som ska använda den senare till att betala barnets framtida utbildning eller annat nödvändigt.

*Med nya transkriberingen egentligen dul, men tol verkar mer etablerat som stavning. Däremot transkriberas det som just dul när man räknar: hana, dul, set = ett, två, treMade with RapidWeaver Made with TextMate Made on a Mac