Bibimbap


Pasted GraphicBibimbap (비빔밥) är en klassisk koreansk rätt - enkel och god (en klar favorit för denna webbsidas redaktörer...). "Bibim" betyder ungefär "att röra ihop" och "bap" är ris. Detta är precis vad man gör - man lägger ris med olika grönsaksrätter (banchan) och eventuellt kött, samt ett rått eller stekt ägg på toppen och så rör man om. Om man vill ha lite hetta tillsätter man även lite koreansk röd chilisås.

I Korea finns två sätt att äta bibimbap på - antingen i en skål av rostfritt stål (eller porslin) med varmt ris, varmt ägg och kalla grönsaker. Eller så äter man "dolsot bibimbap" som man får in i en rykande het keramikskål. Då gäller det verkligen att röra om, ända tills det har svalnat något, annars fastnar riset och bränns i botten! Denna variant ger ett nästan knäckigt ris med härlig sesamsmak. Vi har ätit dolsot-varianten i Korea men här hemma verkar det svårt att få till utan rätt skålar.

Det finns inte ett bibimbaprecept, utan tusen, men här kommer ett som vi själva prövat oss fram till. Ett (hett) tips är att försöka få tag på äkta koreansk "red pepper paste" och "red pepper flakes". Köps i Stockholm på Korean Food eller varför inte i Korea! Chilin håller sig länge så man kan införskaffa ett stort lager.

Bibimbap


3-4 portioner (Är man extra hungrig eller älskar grönsaker: gör dubbel sats av grönsakerna!)

1. Köttfärs (eller alternativ)
300 gram köttfärs eller strimlad lövbiff eller kycklingfilé (eller Quorn eller tofu för vegetariskt alternativ)
2 msk japansk soja
1 msk mirin (sött japanskt risvin av t ex märket Blue Dragon, kan uteslutas)
1 tsk riven vitlök
1-2 tsk sesamolja
1 msk farinsocker eller vanligt socker
nymalen svartpeppar

Blanda köttfärsen (eller något av alternativen) med övriga ingredienser och låt marinera medan du gör i ordning grönsakerna.

2. Gurksallad
1/2 gurka
en nypa salt, gärna flingsalt
1/2 tsk riven vitlök
1tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
ev. en nypa chilipeppar, typ "red pepper flakes"

Skiva gurkan tunt med osthyvel och blanda med övriga ingredienser.

3. Rättiks- eller kålrotssallad
100 gram rättika eller kålrot
övriga ingredienser som till gurksalladen, förutom sesamolja

Skala och strimla 100 g rättika eller kålrot fint. Smaksätt som gurksalladen ovan.

4. Böngroddssallad
en burk konserverade böngroddar eller motsvarande mängd färska
en nypa salt
1/2 tsk riven vitlök
1 tsk sesamolja
en rejäl nypa sesamsalt (rosta skalade sesamfrön gyllenbruna i en stekpanna och krossa dem lätt mortel).

Lägg färska böngroddar i kokande vatten en minut, skölj av med kallt vatten. Eller skölj konserverade böngroddar. Blanda med övriga ingredienser.

5. Spenatsallad
150 gram färsk babyspenat
2 tsk japansk soja
1 tsk sesamolja
1/2 tsk riven vitlök
1 tsk sesamsalt (se böngroddssalladen ovan)
1 tsk farinsocker
1 tsk risvinäger
1 finhackad salladslök

Blanda alla ingredienser.

6.
1/2 zucchini
vitlök
salt

Zucchinin i tunna halverade skivor steks sakta på svag värme i rapsolja och smaksätts med lite vitlök och salt.

7.
Strimla en morot och förväll ev. en minut i kokande vatten. Moroten tar vi med mest för att sätta färg på rätten.

8. Chilipepparsås
Till detta för bibimbap så karaktäristiska tillbehör måste man nästan införskaffa "red pepper paste" (gochujang) på Korean Food i Stockholm.
Blanda 2 msk av pastan med en nypa riven vitlök, 1 tsk risvinäger, 1 tsk farinsocker och 1 tsk sesamolja. Rör till en jämn smet och servera i en liten skål till varje portion. Starkt men gott!

9. Stek köttet hastigt i wok - eller stekpanna. Stek fyra ägg lätt. Lägg upp ris i djupa skålar, grönsaker, kimchi och kött i vackra små högar och ägget ovanpå. Servera med såsen och rör om. Ät med sked!

Glöm inte kimchin till!




Made with RapidWeaver Made with TextMate Made on a Mac