Bulgogi


Bulgogi (불고기) kan översättas med "eldkött" och är marinerad strimlad biff som på traditionellt vis steks direkt vid bordet och serveras med ris och kimchi som man rullar in i salladsblad.

Bulgogi


4 portioner

ca 800 gram lövbiff eller strimlad entrecote. En fullt godtagbar vegetarisk variant gör man på lika stor mängd quornbitar.

3 msk finrivet päron eller mosad kiwi (mörar köttet)

Marinad:
1 dl japansk soja
3 msk farinsocker
2 salladslökar, tunt skivade
2 klyftor finriven vitlök
3 msk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön
1 msk nymalen svartpeppar

Dipsås:
1 msk sojabönpasta (finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller på Korean Food)
1 tsk pressad vitlök
2 tsk chilipepparpasta ("red pepper paste" från Korean Food) eller lika mycket torkad malen chilipeppar.
1 tsk rapsolja
2 msk vatten
sesamfrön

Blanda det tunt strimlade köttet först med päron eller kiwi. Lå stå 10 minuter. Blanda sedan med marinaden och låt stå någon timme i kylen. Rör ihop ingredienserna till dipsåsen, låt puttra på svag värme några minuter. Svalna av.

Stek köttet hastigt i wokpanna och servera med ris, kimchi och salladsblad (typ romansallat). Man tar ett salladsblad och lägger på lite kött, lite ris, lite kimchi och rullar ihop, doppar i dipsåsen och äter.

Made with RapidWeaver Made with TextMate Made on a Mac