Kimbap


Kimbap (김밥), sjögräsrullar, är Koreas svar på sushi. Det består av strimlor av grönsaker (och ibland kött, ägg, krabbsticks... you name it) inrullat i sjögräs och skuret i skivor. I Korea är kimbap populär utflyktsmat. Man använder det man tycker om inuti, men det är viktigt att det blir vackert också, så tänk på färgerna!

Kimbap


6 dl kokt, kallt, rundkornigt ris
(1 tsk risvinäger, 1/2 tsk japansk soja, 1/2 tsk sesamolja)

Förslag på fyllning:
1 morot i smala strimlor
200 g färsk spenat
några skivor inlagd rättika
150 g marinerat stekt nötkött (se Bulgogi- eller Bibimbap-recepten)
eller 2 ägg som vispas ihop och steks till en liten omelett. Strimlas.

sesamfrö

4-6 ark nori, sjögräs

Gör så här:

1. Om man vill kan man blanda riset med en blandning av risvinäger, soja och sesamolja. Eller låt riset vara neutralt. Men det smakar lite mer med marinaden på.

2. Lägg ett tunt lager ris på varje sjögräsark, täck ungefär halva av arket, se till att det inte blir för tjockt. Det går lättast om man använder fingrarna, gärna fuktade med vatten, till att sprida ut riset. Lägg en smal rand av vardera morot, spenat, rättika och kött (eller äggstrimlor) tvärs över riset. Strö över några sesamfrön. Rulla arket (med hjälp av en bambumatta eller händerna) från sidan med riset till en rulle. Fukta med sesamolja eller vatten om det är svårt att få rullen att hålla ihop. Upprepa tills ingredienserna är slut. Skär i 1-2 cm tjocka skivor.

Servera med inlagd rättika eller dippa i sås (se dipsåsrecept på t ex Mandu eller Gamjajeon)

Made with RapidWeaver Made with TextMate Made on a Mac