Kimchi


Pasted GraphicKimchi (김치) är mjölksyrade (jästa) grönsaker med röd chili, vitlök och ofta ingefära. Kimchi kan göras på ett otal sätt med olika grönsaker.

Kimchi är den koreanska rätt som är allra mest känd utanför landet. Kanske kan det bero på att den i Korea (tillsammans med ris och soppa) äts till varenda måltid - frukost, lunch och middag!

Kimchi kan också användas som ingrediens i andra rätter, de populäraste är kimchigryta/soppa (kimchi jjigea 김치찌개) och kimchipannkakor (kimchi buchim 김치부침), recept finns i kokboken Dok Suni.

Den vanligaste kimchin, baechu kimchi, gör man på salladskål (kinakål). Ett par av alla tänkbara recept kommer här.

Rättikskimchi i kuber - ggakdugi kimchi (깍두기김치)


Det här är ett modifierat (och halverat) recept från kokboken Dok Suni. Kimchirecept som innehåller lökjuice blir väldigt goda, har vi på kimchi.se upptäckt. Den här är rejält stark, men man kan ta den mindre mängden chilipeppar om man önskar. Det är härligt att tugga på de stora kuberna rättika!

Ingredienser
700-800 gram rättika
2 msk grovt salt

Kryddblandning:
1/2-1 dl chilipeppar (antingen flingor eller mald)
3-4 rivna vitlöksklyftor
1/2 dl lökjuice (se nedan)
1 tsk riven ingefära
1 msk farinsocker

Skala och tvätta rättikan noga och skär den i en och en halv centimeter stora kuber. Lägg i en bunke och häll på saltet. Rör om noga, helst med händerna så att saltet kommer åt överallt. Täck över och låt stå i 2 timmar. Rör om igen och låt stå ytterligare 2 timmar. Häll sedan av vattnet som samlats på botten av bunken.

Gör lökjuicen så här: Skala och klyfta 2-3 gula lökar och kör dem i mixer med en skvätt vatten till en mycket fin massa. Passera genom en trådsil så att det bara blir saft kvar.

Blanda ingredienserna till kryddblandningen och blanda den med rättikskuberna. Rör om noga, helst med händerna. Packa kimchin mycket tätt i en glasburk, ju mindre luftbubblor desto bättre. Täck ytan med plastfolie och sätt på lock, packa inte helt fullt i burken (så att det finns plats för jäsning). Nu ska kimchin jäsa i rumstemperatur i ca ett dygn. Ställ den i kylskåpet före servering och förvara den sedan där.

Baechu kimchi (배추김치)


Ingredienser
1 kg salladskål
6 salladslökar eller ca 10 cm purjolök

Saltlake:
1/2 dl salt
1 liter vatten

Kryddblandning:
2 msk chilipeppar eller "red pepper flakes" (köpes på Korean Food i Stockholm)
1 msk riven färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås (kan uteslutas)
1 msk socker

1. Skölj kålbladen och skär dem i grova bitar.

2. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen.

3. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.

4. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.

5. Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken fint, gärna på längden.

6. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål.

7. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock.

8. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp minst fyra dagar.

9. Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst en vecka.

Made with RapidWeaver Made with TextMate Made on a Mac