Mandu

Mandu på restaurangMandu - hemgjorda
Mandu (만두) är koreanska "dumplings", degknyten med köttfärsfyllning. Äts ofta i soppa (manduguk). I asiatiska livsmedelsbutiker kan man köpa färdiga "mandu skins", men det går att göra deg själv också. Lite krångligt, men inte alls omöjligt!På bilderna här bredvid ser du vackra mandu på restaurang i Korea samt hemgjorda inte så tjusiga kanske, men goda de också!

Mandu


4 portioner

Deg:
8 dl vetemjöl (kan behövas mer eller mindre beroende på äggets storlek, man får pröva sig fram)
en nypa salt
1 tsk olja
1 ägg

Fyllning:
300 g köttfärs (eller quornfärs för vegetariskt alternativ)
300 g tofu (kan uteslutas)
300 g kimchi, finhackad
200 g mungböngroddar, blancherade och finhackade
1 msk finhackad salladslök
1 msk finriven vitlök
2 msk sesamolja
1/2 tsk svartpeppar
2 msk sesamsalt (rosta skalade sesamfrön gyllenbruna i torr stekpanna, stöt dem i mortel)
1 tsk flingsalt
1 tsk krossad chilipeppar ("red pepper flakes")

Dipsås:
2 msk japansk soja
1 msk sesamfrön
2 tsk farinsocker
2 tsk risvinäger
1 tsk krossad chilipeppar ("red pepper flakes")

1. Blanda ingredienserna till degen i en bunke. Knåda degen tills den är silkeslen och smidig. Det tar lite tid. Linda in i plastfolie och lägg i kylen ca 20 minuter. Gör under tiden i ordning fyllningen.

2. Linda in tofun i en silduk och krama ur vattnet ur den, så mycket det går. Gör likadant med kimchin och mungbönorna. Blanda alla ingredienser till fyllningen, gärna med händerna (dem ska man använda ofta i koreansk matlagning!). Täck med plast och ställ åt sidan.

3. Gör en rulle av degen som är ca 4 cm i diameter. Skär den i en centimeter tjocka skivor. Kavla ut varje skiva till ett tunt "skinn". Lägg en tesked fyllning i mitten på varje rundel, vik ihop och försök få bort eventuella luftbubblor. Nyp ihop kanterna, pensla eventuellt med lite vatten. Ta de två ändarna på halvcirkeln och böj dem mot varandra och nyp ihop. Lägg färdigfylld mandu på en handduk.

4. Sjud knytena i vatten några minuter. De är sedan färdiga att ätas som de är eller läggas i soppa. Man man även steka dem i lite olja, kokta eller okokta. Eller fritera dem. Frys in överbliven mandu.

5. Blanda ingredienserna till dipsåsen och ät genom att doppa knytena. Servera med ris, kimchi och valfria smårätter (banchan).

Made with RapidWeaver Made with TextMate Made on a Mac