Buss i Seoul


Vid senaste besöket i Korea åkte vi mycket buss. Tidigare har vi inte provat på buss i Seoul men nu kan vi verkligen rekommendera det. Det är trevligt att se staden man åker genom och det tar normalt inte längre tid att ta sig fram än med tunnelbanan. Dessutom kommer man ofta mycket närmare målet med bussen. Det är också enklare att ta sig till hållplatserna än att gå nere i de långa gångarna i tunnelbanan.

Pasted Graphic 1Vi hade inte någon linjetabell annat än på internet, men internetsajten (som tyvärr bara fungerar med Internet Explorer för Windows) fungerade alldeles utmärkt för oss då vi hade bärbar dator med oss så vi kunde planera varje dags aktiviteter på förhand och hitta busslinjerna vi skulle åka. Det finns en busskarta som kan laddas ner från internet som beskriver lite hur det fungerar med linjerna. Det är annars ganska lätt att lära sig hur bussystemet fungerar med färgkodade linjer och uppdelning av Seoul i olika sektioner som har sina nummer, läs mer på på Life in Korea. Vid rusningstid är bussarna väldigt fulla och med två barn kan det vara svårt att tränga sig ombord, då kan det vara lättare att ta tunnelbanan.

T-money - betala enkelt på bussen (och i tunnelbanan)


card2När man åker buss används enklast ett uppladdningsbart kontaktlöst kort för att betala resan. Kortet, som kallas T-money, kan man enklast köpa på en tunnelbanestation och samtidigt ladda med ett belopp. Varje gång man betalar på bussen eller vid grinden till tunnelbanan kan man se på en display hur mycket pengar man har kvar. När pengarna på kortet börjar ta slut kan man ladda det på nytt på många ställen, till exempel i alla LG-25-butiker och de flesta kiosker på gatan, leta efter en liten symbol för T-money.

Man får också rabatter vid övergångar mellan olika linjer, både buss och tunnelbana, jämfört med om man betalar kontant. Barn under sex år åker gratis.

När man kliver på bussen håller man kortet framför en kontaktlös avläsare vid dörren och när man går av måste man komma ihåg att hålla upp kortet mot en avläsare vid den bakre dörren där man går av, annars får man betala högsta taxan oavsett hur kort man har åkt.

På tunnelbanan gör man likadant, man håller kortet vid avläsaren vid ingången eller utgången för att grinden ska öppnas.

Made with RapidWeaver Made with TextMate Made on a Mac