Sevärt i Seoul

Visa alla sevärdheterna i Google Earth. Om du inte har Google Earth kan du ladda ner det här.

Cheonggyecheon 청계천

Cheonggyecheon

Det återställda vattendraget som går sex kilometer genom centrala Seoul lockar mängder av människor varje dag som vill höra vattnet brusa en stund som avbrott från trafikens ljud. Många ses äta lunch på trapporna som finns längs vattenkanten. Barnen älskar att kliva över från en sidan ån till den andra på stenar som lagts i vattnet. På flera ställen finns fontäner, den största finns i norra änden där sedan ån försvinner under vägarna.

Invigningen efter restaureringen skedde i september 2005.

Att Cheonggyecheon återställdes från att ha varit övertäckt av fyllnadsmassor och en motorväg sedan 1960-talet är tack vare Lee Myung Bak, Seouls borgmästare, som har arbetat hårt för att förändra bilden av Seoul från en hård och oattraktiv stad till att bli mer vänlig och naturnära. Kostnaden för projektet beräknas ligga på över 7 miljarder kronor (900 miljarder won). Under tiden ån var övertäckt hade den nästan helt torkat ut och därför pumpas nu dagligen 120 000 ton vatten in i ån.

Våra barn tyckte det var ett av de bästa ställena att besöka under tiden i Seoul.

Gyeongbok Palace

Gyeongbok Palace

Gyeongbokpalatset är byggt i slutet av 1300-talet och var Joseondynastins största palats. Det ligger i norra Seoul och består av flera byggnader, men har blivit förstört och uppbyggt i flera omgångar. Nu har den koreanska regeringen bestämt att man ska återskapa palatset till det ursprungliga skicket och uppbyggnaden pågår fortfarande. Palatsets lilla trädgård och den stora sjön med omgivning är väldigt vackra och sevärda. The National Folkmuseum of Korea ligger på samma plats som Gyeongbok Palace, så man kan passa på att slå två flugor i en smäll.

Seoul Forest

Lekpark i Seoul Forest

Strax intill Han-floden i östra delen av centrala Seoul ligger en nyanlagd naturpark med strövområden och en planterad skog där vilda djur kan betraktas på avstånd.

Strax innanför entrén till parken finns en stor fontän som går i intervall med låga och höga vattenpelare. Det är mycket populärt att springa genom vattnet; vid vårt besök såg vi en hel skolklass där alla var helt genomvåta! I en annan del av parken finns en väldig lekpark som är mycket välbesökt av skolklasser och även familjer med sina barn under helgerna.

Seoul Forest är ett annat av de stora projekt borgmästare Lee Myung Bak genomfört för att omvandla Seoul till en naturligare stad. Parken invigdes under juni 2005. Gratis inträde. Parken ligger fem minuters gångväg från tunnelbanans linje 2, Ttukseom-stationen utgång 8.

Seoul Tower

Utsikt från Seoul Tower

Överst på Namsan, berget mitt i Seoul (södra berget, nam=söder, san=berg), finns Seoul Tower som är synligt från de flesta delar av staden. Hela Namsan är täckt av skog med vandringsvägar upp till toppen men det går också att ta linbanan upp. Även utan att åka upp i tornet har man en fantastisk utsikt över Seoul, om vädret tillåter förstås - det är inte ovanligt med tät dimma som gör sikten dålig. (Bilden visar utsikt från Seoul Tower.)

COEX galleria/shoppingcenter/akvarium

Akvariet i COEX

När det gäller moderna butiker i de stora butikskedjorna är COEX ett av de bästa ställena i Seoul, efter Myong-dong i centrala Seoul. Alla typer av butiker finns, många klädbutiker, några barnaffärer, en stor bokhandel, en Apple-butik och mycket annat. I COEX ligger också ett stort akvarium och en “Food Court” där man hittar en mängd olika matserveringar, många med koreansk mat som till exempel bibimbap, men också flera med västerländsk mat som pizza.

Lekpark vid kyrkan nära SWS

Lekpark nära SWS

Reser du med barn i Seoul och besöker SWS i Gangnam, eller bor på SWS Guesthouse, är ett besök i den lilla lekparken vid kyrkan nära SWS alltid populär bland barnen. (Som kuriosa kan nämnas att lekparken är med i tv-serien Full House, avsnitt 5, kapitel 2.)

World Cup Stadium

World Cup Stadium

För den fotbollsintresserade är den nybyggda World Cup Stadium i stans västra del ett nödvändigt besök. Här hölls flera av matcherna under fotbolls-VM 2002. Man kan gå in i stadion för en låg entréavgift även när det inte spelas någon match. Ännu roligare är förstås att gå på en match och se de koreanska fotbollsfansen.


Made with RapidWeaver Made with TextMate Made on a Mac